Blixtnedslag i fiber till Hästhagen

För allas information kommer här en liten redogörelse om vad som hände efter blixtnedslaget strax söder om vårt nodhus vid Stenshult den 12 juni.

Det var vid 14-tiden på dagen som ett rejält åskväder gjorde att fibern slogs ut enligt kartskissen här.

Blixten slog ner i söktråden av metall i spårbandet som ligger över fiberslangen som markering. Fibern ligger på just detta ställe relativt grunt i marken eftersom det är berg under.

Om entreprenören som byggde vårt när hanterat detta riktigt, skulle det lagts mer material över slangen just där, men detta skedde inte.

Resultatet blev att blixten drogs till metallen i bandet och kapade av fibern, eftersom slangarna den låg i i det närmaste smälte. De gick dessutom av 80 meter längre bort, eftersom skogsmaskiner ”tryckt till” slangen där.

Enkel kartskiss över området där blixten slog ner finns här.

Enkel kartskiss över området där blixten slog ner.
Nedslagsplatsen, där blixten blottlade fiberslangen och kastade upp torvor och jord över vägen intill.
(Bild: Christer Pettersson ©)

Blixten slog ner i söktråden som förångades en lång bit. Detta skapade trycket och värmen. Grus och jord
kastades upp och blottade fibern. Grästuvor och jord landade på vägen.

Resultatet blev att tio medlemmar vid Hästhagen litet längre söderut blev utan internet, TV och fast telefon i en vecka.

Deformerad pemslang med dukt och fiber i.
Deformerad pemslang med dukt och fiber i. Kraften i blixtnedslaget kastade upp torvor och jord ur marken.
(Bild: Christer Pettersson ©)
Den tjocka pemslangen hade nästan smält.
(Bild: Christer Pettersson ©)
Den orangefärgade duktslangen med fibern inuti ligger i en rejäl pemslang där fibern är dragen i utsatta lägen. Kraften i blixten gjorde att t.o.m. fiberdukten blivit deformerad.
(Bild: Christer Pettersson ©)
Avsliten pemslang. Den hade blivit tilltryckt av skogsmaskiner och därefter slitits av vid blixtnedslaget. (Bild: Christer Pettersson ©)

Nu hoppas vi att det är slut på felaktigheter i vårt nät på ett tag. Dels var det ju fel på vägen till Vassbo från Råane efter grävarbeten med elledningar i våras, som berörde cirka 60 medlemmar. Dels var det nu detta med blixtnedslaget som berörde 10 medlemmar i Hästhagen. Samtliga felaktigheter blir nu försäkringsärenden som vi hoppas klaras av relativt snabbt. Vad vi vet har nätet fungerat bra för övrigt.

Vi i styrelsen önskar alla en bra fortsättning på sommaren!

Webmaster