Skada på fiber Hogarna – Vassbo. Utbyte Tivo-box.

Vi har fått en grävskada på en stamfiberkabel som berör 50 medlemmar. Det kräver förmodligen utbyte av kabeln, då två medlemmar tappade sin kommunikation. Fler kan bli berörda framgent, då sådana skador kan komma senare än när grävningen skedde.

Skadan uppstod när Uddevalla Energi höll på att gräva ner högspänningskabel för att ersätta den luftledning som går i området. Det visade sig då att det fuskats en del när vårt nät byggdes.

Empower var projektör och utförare vid byggandet av vårt nät. Empower gick i konkurs strax efter vårt drifttagande av fibernätet 2015. Vi kan lätt konstatera att man på många ställen byggde efter principen – fort men fel!

Uddevalla Energi har hittat ytterligare fel på sträckan ner till Vassbo, t.ex. felaktigt placerad fibermarkering, för grunt nedlagd fiber m.m.

Det är fel som inte syns eller märks förrän det händer något så man måste gräva för att hitta fibern.

Fiberslangen är skadad och av, men fibern ser ut att vara hel. Det visade sig senare att den också var skadad.

Åtgärder måste snarast utföras för att återställa funktionen på fibernätet.
Skadan är anmäld till vårt försäkringsbolag, som nu utreder det hela.

Vi har startat akuta åtgärder genom vår entreprenör:

  • Svetsning av fiber 31 oktober till medlem Jättesås, som tappat kommunikation.
  • Svetsning av fiber 11 november till medlem i Vassbo som tappat kommunikationen.
  • OTDR-mätning av stamfiber 11 november. För att ställa diagnos på omfattning av skadan.

Nu har alla fått tillbaka sitt internet och det fungerar som det ska vad vi vet.

Men faktum kvarstår. Vi vet alltså inte hur skadad den stamfiber blev som blev pågrävd och det kan bli så att vi behöver byta en del av den för att säkerställa funktionen.

Men faktum kvarstår. Vi vet alltså inte hur skadad den stamfiber blev som blev pågrävd och det kan bli så att vi behöver byta en del av den för att säkerställa funktionen. Det blir avbrott ett par dagar i så fall om det går bra.

Vi meddelar så snart vi vet när arbetet startar och fiber ska bytas.

Tivoboxen har gjort sitt!

Om du har en av Tele2:s äldsta tv-boxar – en TiVo – får du den snart utbytt. TiVo har underhållit många svenska tv-tittare i snart 10 år men nu börjar tekniken i boxarna bli så gammal att den inte längre stöds. Numera finns både snabbare och modernare utrustning. Tele2 kommer därför att skicka en ny tv-box via PostNord i god tid innan din TiVo-box slutar fungera. Den nuvarande TiVo-boxen slutar fungera den 7 december 2023 enligt uppgift från Tele2.

Den nya boxen kallas Tv Hub och med den får du alla dina kanaler, playtjänster och appar på samma ställe i ett litet och smidigt format, säger Tele2 och fortsätter: ”Utöver den snygga designen och den lilla storleken, är den enkel att installera och använda. Självklart kommer du att behålla samma kanaler som tidigare.”

Enda nackdelen, som vi ser det, är att om man vill spela in program för att spara längre tid, måste man abonnera på en tilläggstjänst som kallas ”Rec”. Det kostar 29:-/mån extra! Med Tivo var det gratis, så där försöker man tydligen tjäna litet extra. Ska bli intressant att se hur många som protesterar…!

Beställer man ”Rec” får man en extra hårddisk på 1 TB att montera under TV-Hub. Läs mer på
https://www.tele2.se/tv/utrustning/tv-hub

TV-Hub ska vara enkel att intallera om man bara följer manualen, så vi hoppas att det fungerar.

Observera att detta byte bara gäller dem som haft Tivo tidigare!


Med hösthälsningar
Styrelsen Stenshults fibernät.