Medlemsinformation februari 2022

Februari hade bråttom känns det som – blåste förbi som ett killevipp bara. Med bara några dagar kvar av månaden kan vi konstatera att allt i vårt nät verkar fungera helt enligt plan, vi har i alla fall inte hört något annat.

Vi får hoppas att det håller sig så fortsättningsvis.

Så till något helt annat. Det hemska som håller på att ske i Ukraina just nu aktualiserar en hel del synpunkter och frågor angående cybersäkerhet. Vi kan inte undgå att bli påverkade från omvärlden av detta. Några länkar till bra informationssidor att läsa finns längst ner i denna information.

Säkerhet på nätet är något som alltså aktualiserats i hög grad och vi ska försöka förmedla litet av vad man bör tänka på, nu och framgent. Vi ger här några allmänna råd – som inte ska tas för pekpinnar – utan bara är litet upplysningar om vad som kan vara viktigt.

Lösenord:

Man bör vara noga med att byta lösenord regelbundet – och dessutom välja ett lösenord som inte är för lätt att knäcka. Blanda gärna in stora och små bokstäver, siffror och tecken, välj att använda minst 10 tecken i lösenordet. Många operatörer idag har lösningar så det inte går att välja ett för simpelt lösenord.

Använd inte samma lösenord på flera ställen, då blir det lätt för en angripare att infiltrera mer!

Det går också i många fall att välja s.k. flerfaktorsautentiering. T. ex. Microsoft, Adobe och Google har denna lösning implementerad. I stora drag går det ut på att man begär en inloggning, som man sedan via en app i mobiltelefonen får en kod att logga in med. Det finns även operatörer som använder SMS att skicka koden med.

Det är ett sätt som ökar säkerheten väsentligt.

Datorn är kapad!

E-postbilagor:

Vem har inte fått skräppost i sin inbox. Oönskad e-post med okänd eller fejkad avsändare från ett känt storföretag eller organisation, mycket ofta med en bilaga som avsändaren vill man ska öppna. GÖR INTE DET! Risken är då mycket stor att man får in en trojan eller något annat otrevligt i sitt system.

Gratiserbjudanden som verkar bra förekommer också – men låter det för bra är det nästan alltid något man ska akta sig för!

Passar man sig inte kan det hända att man senare både kan få in utpressningsprogram och virus i datorn.

© Scott Evans, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Säkerhetslösningar:

Använd alltid ett bra säkerhetsprogram – i dator – på padda – och i mobiltelefon! De flesta välkända sådana lösningar ger ett bra skydd. Se till så de är uppdaterade! De flesta av dessa program uppdaterar sig själva vid behov.

Använd också gärna en s.k. VPN-lina, d.v.s. ett Virtuellt Privat Nätverk. Då är du kanske skyddad, eftersom din internetanslutning då går i krypterad form till en server någonstans därute. Det finns många bra lösningar som inte kostar skjortan.

Och kom ihåg! När det gäller säkerhetslösningar är grundregeln att gratis INTE är bäst…

Det finns fler aspekter av detta med säkerhet på nätet.

Lycka till och Happy Surfing!

Webmaster

—————

Länkar:

Här är vad som hände i Ukraina före invasionen:
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.763067/cyberattacker-foregick-invasionen–data-raderas-pa-ukrainska-datorer

MSB har kommit ut med rekommendationer för företag och organisationer avseende förstärkning av cybersäkerheten. Den är tillämplig även för privatpersoner i en del delar:
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.762729/det-har-bor-du-tanka-pa-for-att-hoja-cybersakerheten

Ta allt som finns på sociala medier och i overifierade nyhetskällor med en stor nypa salt! Desinformation och ”fake news” pågår hela tiden:
https://www.svt.se/nyheter/forskaren-dessinformation-ukraina